Zakaj meniskus boli?

Meniskus je ploščica iz hrustanca, ki je vezivo med kolenskimi sklepi je pa v obliki črke C. Če  vas boli v kolenu, je najpogostejši vzrok bolečin meniskus. Da imate meniskus težave veste po tem, ko močno boli v kolenskem sklepu, saj ta občutljivi hrustanec je kt amortizer, ki ublaži udarce teže telesa in hkrati skrbi, da se koleno giblje kljub temu, da golenca ter stegnenica nista tako oblikovani,  da bi se povsem prilegali druga drugi, saj je vmes ta hrustanec. Hrustanec ima to lastnost, da se ves čas obnavlja, če ima za to pogoje, če ne pa nastanejo težave.

meniskus

Hrustanec se najpogosteje obrabi zaradi pretiranega dela ali aktivnosti. Poškoduje se lahko zaradi prevelike  teže samega človeka lai zaradi stalnega dvigovanja bremen. Lahko se oškoduje tudi zaradi pretiranega športa in da človek ne počaka, da bi se telo pravočasno ter dovolj regeneriralo torej obnovilo s hrustancem vred. Hrustanec potrebuje pravilno prehrano za obnovo in regeneracijo, predvsem jejte sezam, korenje, makovo seme. Včasih pa tudi to ne pomaga več, sploh pri starejših ljudeh.

Tam, kjer je meniskus prekrvavljen se seveda obnavlja bistveno hitreje kt tam, kjer ni. Največkrat pride do športnih poškodb zunanjega hrustanca, ker največ sil in udarcev pride s strani. Poškodbe meniskusa so zelo različne in niso vse enake, zato povedo terapevti, da se teh poškodb vedno lotevajo različno glede na vrsto in intenzivnost poškodb.

Da je meniskus poškodovan veste lahko tudi pot tem, da imate velike težave pri gibanju ali da slišite neko škrtanje in pok v kolenu, ko ga prepognete. Največkrat je gibanje še vedno omogočeno, razen če se hrustane zatakne v sklep. Po nekaj dneh lahko kolenski sklep tudi oteče. Vsekakor morate obiskati zdravnika in terapevta, da pregledata poškodbo in čim manj obremenjevati nogo, če se  da, da hodite z oporo, ki jo boste gotovo dobili tudi pri terapevtu.