Kako vam izračun plače pomaga ugotoviti, koliko boste dobili plačano na račun

Izračun plače je dobro, da poznate iz več razlogov. Na tej povezavi je natančen izračun plače, ki jo boste prejeli na vaš račun po zaposlitvi. Veliko ljudi naredi napako, ko se pogovarjajo z delodajalci in tudi podpišejo pogodbo, da razumejo bruto plačo kot neto. Marsikdo ne ve, da je v njima velika razlika. Delodajalci se pogosto, skoraj v vseh primerih z vami pogovarjajo v bruto znesku, ki ga zapišejo tudi v pogodbo o zaposlitvi. Zato ljudje menijo, da bodo dobili visoko plačo in potem, ko dobijo plačilo na račun, so razočarani. Zakaj?

izračun plače

Vedno, ko greste na pogovor o zaposlitvi, berete pogodbo ali oglas imejte v mislih, da gre za bruto znesek. To ni znesek, ki ga boste dobili na vaš račun, Zato pride prav izračun plače iz bruto zneska v neto znesek, ki je končni znesek po odbitih davkih in dajatvah na vaš račun. Da bi že prej vedeli, če je znesek obglavljen v oglasu ali imate pogodbo v rokah, koliko boste dobili na koncu meseca plače za svoje delo, pojdite na zgornjo povezavo in poiščite obrazec za izračun plače, v katerega vnesete bruto znesek.

Ko vnesete še ostale podatke, pritisnete gumb izračun plače in videli boste končni znesek, ki se vam bo izplačal v denarju na vaš račun. Če ste s tem zadovoljni, je vse v redu, drugače se boste morali pogajati naprej. Nasvet za pogovor z delodajalcem je, da vedno, ko se pogovarjate o višini plače, vprašate, ali govori delodajalec o neto ali o bruto znesku in ga prosite, da se dogovorita za neto znesek plus dodatki. Tako boste točno že vnaprej vedeli brez da bi preračunavali plačo, koliko boste dobili na vaš račun. V pogodbo pa bodo vseeno zapisali bruto znesek.

Če delodajalec nič ne omeni ali ne napiše, gre vedno za bruto znesek, ki ga morate prepričati v neto znesek. Če pa vas zanima, koliko bo plačal delodajalec na koncu za vašo plačo, vpišite neto znesek in preračunajte v bruto.