artritis

Artritis – prepoznajte simptome in še pravočasno ukrepajte

 

Artritis označuje bolezensko stanje, pri katerem gre za vnetje in različne degenerativne spremembe sklepov. Ta pogosto vodi v bolečino, kasneje pa tudi v deformacije sklepov, še posebej če artritis ni ustrezno zdravljen. Bolezen lahko prizadene en sam sklep ali pa več sklepov hkrati. Sicer ločimo več kot 100 različnih oblik artritisa, ki nastanejo zaradi različnih vzrokov. Ti zato zahtevajo različne terapevtske pristope. Pri tem je zelo pomembno, da še pravočasno prepoznate simptome in se odpravite po zdravniško pomoč. Le dovolj hitro prepoznana in še pravočasno zdravljena bolezen ima namreč dobro prognozo. Ker slednja močno vpliva na kakovost vsakdanjega življenja, je zagotavljanje ustreznih terapij, ki izboljšajo stanje, še kako pomembo.

Kako prepoznati artritis?

Simptomi značilni za artritis se navadno razvijajo postopoma, vendar pa se lahko v določenih primerih pojavijo povsem nenadno. Najpogosteje se znaki pokažejo pri osebah starejših od 65 let, zelo redko pa tudi pri otrocih, adolescentih in mlajših odraslih. Prav tako za artritisom pogosteje zbolevajo ženske in osebe s povišano telesno maso.

Dve najpogostejši obliki artritisa sta osteoartroza (OA) in revmatoidni artritis (RA). Najbolj splošni simptomi, ki lahko kažejo na eno ali drugo obliko bolezni so bolečina, otrdelost in otekanje sklepov. zelo pogosto se pojavi tudi zmanjšana gibljivost sklepa, rdečina in škrtanje v sklepu. Zlasti pri RA je stanje najhujše v jutranjih urah, ko sklep še ni razgiban. Ta simptom je tudi glavna razlika med RA in OA, pri katerem so znaki vnetja manj izraziti, jutranja okorelost pa skorajda ni zaznavna. Pri OA se stanje poslabša med uporabo sklepov, največkrat pa so prizadeti sklepi, ki nosijo večjo težo telesa – kolenska in kolčna sklepa.

Pri obeh oblikah sta prisotna tudi mišična usahlost. Medtem ko je OA v glavnem omejena samo na sklepe, pa RA pogosto poškoduje tudi druge organske sisteme, kot so srce, mišice, krvne žile, živčni sistem in oči. Bolniki so pogosto anemični, soočajo pa se z utrujenostjo in izgubo apetita.

Pravočasno prepoznajte zgoraj opisane simptome in poiščite zdravniško pomoč.