zasebna fakulteta

Zasebna fakulteta vas bo odlično pripravila na opravljanje bodočega poklica

Ne veste, kam bi se vpisali na študij? Vsaj približno veste, kaj vas zanima? Ste se morda že vpisali v želeni program, a vas zaradi omejitev niso sprejeli? Zasebna fakulteta vam lahko pri tem pomaga, saj vas bodo zagotovo sprejeli. Ko se srednješolci na koncu srednje šole ali gimnazije odločajo, kje oziroma kako bodo nadaljevali svojo izobraževalno pot, ima marsikdo težave. Veliko mladih namreč po koncu srednješolskega izobraževanja še ne ve točno, kaj jih zanima oziroma kaj bo tisto, s čimer se bodo ukvarjali v svojem življenju. Odločitev o študiju je zato velikokrat težka in v nekaterih primerih tudi nepravilna, zato ljudje tekom študija zamenjajo kar nekaj smeri in fakultet. Starejši ljudje imajo sicer ponavadi veliko povedati o tem, kako so oni, ko so bili mlajši, točno vedeli, kaj bodo počeli in da so si kruh začeli služiti že v zelo zgodnjih letih, današnje generacije pa so preveč občutljive in neodločene in sploh ne vedo, kaj bi delale. Vendar pa s tem, da ne veste, kateri poklic je tisti, ki bi ga želeli opravljati vse življenje in ki vas bo veselil, ni nič narobe. Konec koncev danes le redkokdo ostane v eni službi vse do upokojitve – trend gre v tej smeri, da vsak preizkusi vsaj 2–3 različne službe, pogosto tudi izven stroke, za katero se je šolal.

Pri vpisu na fakultete pa obstaja še en »problem«. Nekateri dijaki zelo dobro vedo, kje bi nadaljevali šolanje, a kaj ko ima točno ta smer omejitev in je tisti prag za sprejem težko doseči. V takem primeru obstajajo različne možnosti: dijaki lahko z vpisom počakajo in upajo, da bodo naslednje leto sprejeti, lahko se vpišejo na drugo podobno smer ali fakulteto, lahko študirajo izredno, lahko pa gredo na zasebno fakulteto. Zasebna fakulteta nudi povsem primerljive programe javnih fakultet, morda ima le kakšno svojo posebnost, ki pa ne vpliva na končni rezultat uspeha.

Zasebna fakulteta v Sloveniji res ni tako zelo razširjena, po svetu pa so zasebne fakultete nekaj povsem običajnega. Zakaj torej tudi vi ne bi poskusili s študijem na zasebni fakulteti?