prodaja podjetja

Prodaja podjetja naj bo premišljena odločitev

Prodaja podjetja se lahko zgodi iz dveh razlogov, eden je ta, da je podjetje postalo tako veliko, da se lastnik v tem ne vidi več in nima vizije za prihodnost, zato podjetje poroda nekomu, ki je sposoben voditi podjetje naprej, še posebej, če je zelo uspešno. Drugi razlog pa je lahko malce bolj zoprn zato, ker se je nekdo v podjetništvu ugotovil da to ni za njega pa se je odločil iti po drugi poti. Dobro ponudbo najdete na tej povezavi https://odpripodjetje.si/.

prodaja podjetja

Prodaja podjetja sploh ni enostavna odločitev. Kdor se je odločil, da bo iz takih ali drugačnih razlogov podjetje prodal, potem ga čaka še cel kopica zahtevnih vprašanj za rešit, kot je ocenite prednosti podjetja. Ocena vrednosti podjetja je odvisna od tega, kako dobro bilanco ima podjetje, koliko kapitala, dobička, zaposlenih, prihodnosti, v kateri branži je in od konkurence. Prodaja podjetja je resna odločitev in mora biti tako speljana, da sta obe strani zadovoljni, da imata obe strani dober občutek, da sta pri poslu pridobili.

Prodaja podjetja je posel, ki ga je dobro prepustiti strokovnjakom, saj to za seboj potegne kopico palinologije, sploh v Sloveniji, ko je treba urediti toliko pravnih podrobnosti, da je nemogoče, da bi to storil laik sam. zamislite si, da bi pozabili na neko pomembno malenkost, pa imate potem zaradi tega še desetletja težave bodisi z državo ali kom drugim, kar bi bila res nočna mora.

Prodaja podjetja je smiselna v primeru, da podjetje novi dobiček in ima lepo prihodnost ter potrebuje novega vodjo, ki ima izkušnje z vodenjem večjih podjetij, ter je hkrati tudi investira, vlagatelj. To naj bo tudi kriterij, ko boste prodajali podjetje, da najdete zares pravo osebo ali družbo, ki bo kupila vaše podjetje. Ocenitev podjetja pa ne sme biti čustvene narave, kar je pri nas pogost pojav, da so lastniki na podjetja navezani in jim zaradi tega dvignejo ceno v neslutene višave.