lesena hiša

Lesena hiša zagotovi mirno vzdušje domačnosti

Se tudi vi lotevate enega največjih projektov – nakupa hiše?  Nahajate se na pravem mestu, če ste razmišljali, da bi imeli leseno hišo – preglejte ponudbo in preverite, zakaj je lesena hiša smiselna izbira za vaš nakup.

Prednosti izbire lesene hiše

Lesena hiša je izdelana iz naravi prijaznih materialov, ki jih pred namestitvijo ustrezno impregnirajo in na ta način zaščitijo pred naravnimi procesi, ki bi sicer pospešili procese razpada take hiše. Zgodovina uporabe lesa za gradnjo bivalnih prostorov sega daleč v zgodovino, kot ustrezni material za gradnjo pa je bil les hitro prepoznan predvsem zaradi svojih lastnosti. Les je bil namreč vedno enostavno dostopna dobrina, ki je ni nikoli zmanjkalo, saj se lesna biomasa (ob ustreznem načinu gospodarjenja z gozdovi) ves čas obnavlja. Hkrati les zagotavlja dobre izolativne lastnosti.

Prav dobre izolativne lastnosti so tiste, ki ugodno vplivajo na celotno energetsko učinkovitost lesenih objektov. Tako objekti izdelani iz lesa v notranjosti ostanejo topli tudi v najhladnejših nočeh. Kot dodatno prednost lahko izpostavimo še dejstvo, da se les ob kurjavi suši in postaja vse bolj odporen, kar za ostale materiale običajno ne drži.

 

les
Les je naravna dobrina, ki zagotavlja trajnostno obliko razvoja.

 

Gradnja lesene hiše običajno poteka hitreje, sočasno pa je gradnja hiše iz lesa okolju bolj okolju prijazna. Lesena hiša je trajnostna naložba, pri čemer uporabljamo obnovljive vire dobrin, ki jih ne bo zmanjkalo. Uporaba lesa pa dodatno ugodno vpliva na podnebne spremembe z nevtralnim ogljičnim odtisom, ki je posledica vgradnje ogljikovega dioksida v les v procesu fotosinteze, ki poteka v zelenih delih rastlin. S preudarno rabo in trajnostnim gospodarjenjem v gozdovih, ki je zakonsko predpisano v večini razvitih zahodnih držav, vključno s Slovenijo, zagotavlja trajnostno rabo lesa. Ob tem lahko dodamo še, da ima veliko držav za vsako posekano drevo predpisano zasaditev novih dreves, s čimer dodatno ugodno vplivajo na porabo ogljikovega dioksida iz zraka.

Večina lastnikov pa bo ob besedni zvezi lesena hiša pomislila na zdravje, naravnost in predvsem sproščenost – prav ta občutja namreč sproži bivanje v lesenih objektov. In verjemite, tega ne boste verjeli, dokler ne boste vsaj za nekaj ur preživeli v lesnem objektu.