Zgodnje odkrivanje raka na koži opravi dermatolog

Dermatolog je zdravnik specialist za kožo, ki je človekov največji organ in najbolj izpostavljen okolju, zato je za kožo potrebno še posebej poskrbeti in jo preventivno tudi pregledovati zaradi morebitnih sprememb in obolenj. Posvet pri dermatologu vam bo pomagal v primerih, da imate težave s kožo, kot so pordelost kože, luščenje, srbenje, alergije, izpuščaji in izrastki, prevelika materina znamenja in podobno. Dermatolog vas bo izprašal o prehranskih navadah, obolenjih v družini, testiral vas bo in podal strokovno mnenje za ukrepe.

dermatolog

Področje dermatologa je tudi preventivni pregled kože zaradi zgodnjega odkrivanja kožnega raka, ki je zelo pogost rak, saj je koža najbolj izpostavljena okolici, vsa notranja obolenja pa se poznajo tudi na koži. Dermatolog lahko naredi tudi alergološka testiranja, da preveri, če  ste alergični na katere snovi in hrano. Tovrstna testiranja se izvedejo z vbodi v alergenov v kožo. Poznamo še epikutano ali krpično testiranje.

Koža je lahko res problematična, saj se na nje odraža prav vse, kar je narobe s telesom in je pokazatelj našega notranjega fizičnega kot tudi psihičnega stanja. Primer so starostne pege na rokah, ki so pri nekaterih ljudeh močno izražene že v mladosti in se samo še slabša, pri drugih pa jih skoraj ni opaziti, pri nekaterih pa se pojavijo in izginejo. Te pege so močno povezane z zamaščenostjo jeter, zato lahko izginejo, če se človekovo telo razstrupi. Podobo velja za alergije. Dermatolog bo ugotovil, na kaj ste alergični iz tega pa lahko sami sklepate, kaj delate narobe, saj večina alergij izhaja iz naše prehrane in zakisanosti telesa. Dermatolog ne more delati čudežev, sami smo odgovorni za lastno zdravje, njegova naloga je, da odkrije, na kaj smo alergični in ali omamo kožnega raka ter nam svetuje zdravljenje. Vse ostalo je od nas odvisno, kak ose bomo zdravljenja lotili. Obstajajo naravni načini in načini z zdravili, ki pa lahko pustijo dolgotrajne posledice.